ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

H Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία.

Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου στο Μαλαγάρι, λειτουργεί το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού.

Tο Οινοποιείο στη θέση Mαλαγάρι στην παραλιακή λεωφόρο της πρωτεύουσας του νησιού εξυπηρετεί τους αμπελοκαλλιεργητές της Ανατολικής και Βόρειας πλευράς της Σάμου. Εκεί στεγάζονται και οι Διοικητικές Υπηρεσίες.

Το Οινοποιείο στο Kαρλόβασι εξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που εκτείνονται σε όλο το Δυτικό τμήμα του νησιού. Στην κάβα που λειτουργεί στην είσοδο του Οινοποιείου Καρλοβάσου, υπάρχει επισκέψιμος μικρός εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί σημαντικά στοιχεία της ιστορικής διαδρομής της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο.

Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα.

Η διαρρύθμισή του, αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής επιστήμης, ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πατροπαράδοτη για τη Σάμο αμπελοκαλλιέργεια. Περιγράφει μέσω εκθεμάτων όλη την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού.

Η παραδοσιακή οινοποίηση, τα εργαλεία, οι δεξαμενές, τα όργανα χημείου, η κατασκευή βαρελιών, ζωντανεύουν μέσω εκθεμάτων που φτάνουν σε βάθος χρόνου ενός αιώνα και πλέον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες ξερολιθιάς. Οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές, από τα πιο επιβλητικά εκθέματα, ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο στο κοινό ενώ γίνονται και οινογευστικές δοκιμές. Λειτουργεί επίσης πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου από ΝΟΕΜΒΡΙΟ έως και ΑΠΡΙΛΙΟ θα είναι ανοικτό για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ από γκρουπ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 22730.87510 εσωτ.539.
Για αγορές κρασιών μπορείτε να απευθύνεστε στο ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ.