Το Samos Nectar, εσοδείας 1980, εξύμνησε πρόσφατα η Jancis Robinson M.W. στη στήλη της, στους Financial Times του Λονδίνου. Αφορμή για τα εγκωμιαστικά σχόλια ήταν η παρουσία του συγκεκριμένου κρασιού σε μία σπουδαία γευστική δοκιμή που οργανώθηκε στο Ινστιτούτο των Masters of Wine, για τα μέλη του, με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.
Για τον εορτασμό και την ειδική γευσιγνωσία επιλέχθηκαν κρασιά υψηλής ποιότητας απ’ όλον τον κόσμο· η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), θέλοντας να τιμήσει με τη σειρά της το σημαντικό αυτό γεγονός, επέλεξε ανάμεσα στις σπάνιες φιάλες που διατηρεί στα κελάρια της ένα κρασί που επανειλημμένα έχει αποδείξει την αξία του σε πολλές τυφλές γευστικές δοκιμές. Πρόκειται για το Σάμος Νέκταρ του 1980, δηλαδή ένα κρασί 33 ετών, οίνος «φυσικώς γλυκύς», από λιαστά μοσχάτα σταφύλια.
Η συλλεκτική φιάλη του οινοποιητικού συνεταιρισμού προφανώς εντυπωσίασε τους Masters of Wine αφού απεκόμισε βαθμολογία 19/20, εκτινάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης!
Στο άρθρο της η κα Ρόμπινσον αναφέρεται σε ένα σπάνιο προϊόν από λιαστά σταφύλια μικρόρωγου Μοσχάτου. Δηλώνει γοητευμένη από το βαθύ χάλκινο χρώμα του, από τα σύνθετα αρώματα καραμέλας βουτύρου και από την αναπάντεχα δροσιστική, ισορροπημένη οξύτητά του, που το καθιστά ζωηρό και ευκολόπιοτο ―
ακόμα και σε αυτήν την ηλικία.
Όλοι οι αμπελουργοί της Σάμου αλλά και οι συντελεστές της ΕΟΣΣ αισθάνονται μεγάλη ηθική ικανοποίηση και υπερηφάνεια που ένα τόσο εμβληματικό ελληνικό προϊόν αναρριχάται για άλλη μία φορά στην κορυφή μιας τόσο σημαντικής αξιολόγησης. Επιτυχίες όπως αυτή μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον, τόσο του σαμιώτικου κρασιού, όσο και του ελληνικού γενικότερα.