Περιγραφή
«εκ του γεννήματος της αμπέλου» (Ματθ.κστ 29) των ακρωρειών του βορειανατολικού Αιγαίου.
Παράγεται από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Προέρχεται από ποικιλίες ερυθρού και λευκού μοσχάτου. Η βελούδινη γεύση, το πορφυρό χρώμα και το φρουτώδες άρωμα του, η ποιότητα μέσα στην απλότητά του, η αγνότητα, η καθαρή και μεστή του υφή το καθιστούν ιδανικό για την ιερότητα του χώρου όπου χρησιμοποιείται.
Έχει ερυθρό χρώμα και από το πλούσιο σώμα του αναδύονται αρώματα μοσχάτου, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, μελιού, κεριού και λιβανιού εξαιτίας της παλαίωσής του.
Η γεύση του είναι μαλακή, με μακρά διάρκεια. Στο στόμα παρουσιάζεται αρκετά γλυκό ισορροπώντας ανάμεσα σε αρώματα παλαίωσης και αποξηραμένων φρούτων.