Υλικά (για 4 άτομα)
1 χταπόδι
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκοι μπαχάρι
6 κόκκοι πιπέρι
1 ποτήρι ξίδι
1/2 μπουκάλι κρασί Σάμος DouxΓια τη σάλτσα
1/2 μπουκάλι κρασί Σάμος Doux
Ζωμός λαχανικών
1/2 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
1/2 κ.σ. αλεύρι
1 κλαδί δεντρολίβανο φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αφήνουμε για λίγο μια κατσαρόλα στο αναμμένο μάτι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το χταπόδι, το ξίδι, το κρασί και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, για 1 ώρα περίπου, με κλειστό καπάκι. Όταν κρυώσει λίγο, κόβουμε τα πλοκάμια, τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με το ζωμό, το κρασί, το δεντρολίβανο και αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το χταπόδι και περνάμε τη σάλτσα από μια σήτα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με το βούτυρο –να γίνουν μια πάστα– και τα ενσωματώνουμε στη σάλτσα δουλεύοντας πολύ γρήγορα με το σύρμα για να δέσει. Τέλος, προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αρκετό πιπέρι.