Εξαιρετικά κύλησε η χρονιά που μόλις πέρασε για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς τα κρασιά του απέσπασαν πλήθος βραβείων. Ανταμείφθηκε, έτσι, η ακάματη προσπάθεια των οινοπαραγωγών του νησιού αλλά και των ανθρώπων του Συνεταιρισμού, που σκοπό έχουν να προσφέρουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό υψηλής ποιότητας οίνους.
Συγκεκριμένα, το Μάιο, το Samos Anthemis (2011) απέσπασε χρυσό βραβείο και το Samos Nectar (2010) ασημένια διάκριση, στον 24ο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles. Οι τιμητικές διακρίσεις των δύο αυτών κρασιών, ανάμεσα σε 9.080 διαφορετικά κρασιά από 50 χώρες ενισχύουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη και υψηλή εικόνα των εκλεκτών οίνων του ΕΟΣ Σάμου.
Τον Ιούνιο, στον διαγωνισμό Decanter 2017, 5 κρασιά του ΕΟΣ Σάμου ξεχώρισαν. Τα: Samos Anthemis, Samos Nectar, Samos Vin Doux, Samos Grand Cru και Ψηλές Κορφές, επάξια κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε περισσότερες από 17.000 ετικέτες, προερχόμενες από όλον τον κόσμο. Το γλυκό Samos Nectar 2010 βαθμολογήθηκε με 90/100 και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο. Ακολούθησαν με χάλκινα μετάλλια, το Samos Grand Cru με 89/100, το Samos Anthemis 2011 με 88/100 και φυσικά το Samos Vin Doux 2016 με 87/100. Από την κατηγορία των ξηρών, το εξαιρετικό λευκό κρασί Ψηλές Κορφές 2016 διακρίθηκε και αυτό, αποσπώντας βαθμολογία 88/100.
Ο Ιούλιος ήταν επίσης ο μήνας των Χρυσών, καθώς ο ΕΟΣ Σάμου απέσπασε δύο «Μεγάλα Χρυσά» βραβεία στο διαγωνισμό Mondial des
Vins Extremes 2017, που διοργανώθηκε στην Ιταλία από τις 6 έως 8 Ιουλίου 2017. Στο διεθνή αυτό διαγωνισμό συμμετείχαν 306 οινοποιεία από 15 διαφορετικές χώρες με 740 ετικέτες, όλες προερχόμενες από ορεινές περιοχές ή απόκρημνες πλαγιές και μικρά νησιά. Τα Samos Anthemis 2011 και Samos Nectar 2010 «ανέβηκαν» στο υψηλότερο βάθρο της κατάταξης, αποσπώντας επάξια δύο «Μεγάλα Χρυσά», υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την πατροπαράδοτη καλλιέργεια του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου στις ορεινές και ημιορεινές πεζούλες της ακριτικής Σάμου.
Μία ξεχωριστή βράβευση για τον ΕΟΣ Σάμου πραγματοποιήθηκε επίσης τον Ιούλιο. Ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων απένειμε στο Συνεταιρισμό τιμητική πλακέτα κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού που διοργανώθηκε στο νησί. Ο ΕΟΣ Σάμου τιμήθηκε με αυτόν τον τρόπο για τη διατήρηση του παραδοσιακού σαμιακού αμπελώνα, την προσφορά του στο ελληνικό κρασί και τη συνεισφορά του στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου.
Όλα αυτά τα μοναδικά βραβεία και η πληθώρα διακρίσεων για τον ΕΟΣ Σάμου, καταδεικνύουν το μεράκι και την αδιάκοπη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών που απαρτίζουν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό.
*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.
www.samiaampelos.gr
Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:
Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελουργών του νησιού. Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 22 χώρες.
Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στη γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, Ψηλές Κορφές, Golden Samena, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.
Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.