Οι εξαιρετικές ποικιλίες που συνθέτουν το σαμιώτικο κρασί δίνουν ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων καταναλωτών. Μολαταύτα, η καλύτερη δυνατή τοποθέτησή του αποτελεί στόχο και σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η καλή συνεργασία, για δεύτερη χρονιά, του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου με τα Ελληνικά Κελάρια Οίνων, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ιωάννη Σκούτα.
Στην κατανάλωση πρωταγωνιστεί το διάσημο γλυκό Σαμιώτικο, που αποτελεί την κύρια παραγωγή και στις γιορτές προσφέρεται σαν δώρο, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και σε ξηρό. «Τα τελευταία χρόνια επικρατεί τάση για παρασκευή διαφόρων κοκτέιλ, οπότε τα γλυκά κρασιά είναι κατάλληλα».
Η ναυαρχίδα τους, το Samos Grand Cru, εξάγεται σχεδόν εξολοκλήρου, κυρίως στη Γαλλία, όπως επίσης σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία. Αποτελεί πάνω από το 40% της παραγωγής. Ο κ. Σκούτας το χαρακτηρίζει πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Το Grand Cru ανταγωνίζεται ευθέως στη γαλλική αγορά κρασιά γαλλικά αλλά και από όλον τον κόσμο. Ο καταναλωτής μπορεί να το βρει σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια της παγκόσμιας οινικής πρωτεύουσας». Στη Γαλλία αντιμετωπίζεται ως είδος λικέρ. Στην Ελλάδα επιχειρείται, σε ορισμένες κατηγορίες γλυκών κρασιών, να επιτραπεί η αντικατάσταση του φελλού από βιδωτό πώμα, που θα τους επιτρέψει να πωλούνται και ως ποτό.
«Στην Ελλάδα πωλούνται πιο φρέσκα και αρωματικά κρασιά, όπως το Vin Doux και τα παλαιωμένα Anthemis και Nectar, από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, στο οποίο αλλάξαμε το αμπαλάζ και προσφέρεται καλύτερα ως δώρο». Ο ΕΟΣ Σάμου το 2018 θα στηρίξει το Αγέρι του Αιγαίου, ξηρό μοσχάτο, που κυκλοφόρησε το 2016, το ροζέ Selana και βέβαια τις υπόλοιπες ετικέτες.
Στην παλέτα του περιλαμβάνεται ο Εκκλησιαστικός οίνος, για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. «Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας βοήθησαν να βελτιώσουμε το προϊόν, που διαθέτει χρώμα κατάλληλο, ιδανικό για την ιερότητα του χώρου. Επίσης, μειώθηκε το αλκοόλ, ενώ διατηρήθηκαν τα αρωματικά χαρακτηριστικά του ερυθρού και λευκού μοσχάτου», περιγράφει.