ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΕΔΑΦΗ, ΕΣΟΔΕΙΑ 2022, ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥΖΑΚΙΑ
Στους αμπελώνες των «Αρχέγονων Εδαφών» της Σάμου
Στην κεντρική Σάμο, μετά το ορεινό χωριό Πύργος, ακολουθώντας ανηφορική διαδρομή μισής ώρας φτάνουμε σε υψόμετρο 711 μ. στις νοτιοδυτικές παρυφές του όρους «Άμπελος». Η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους «Μουζάκια» κι εκεί εκτείνονται κάποιοι από τους πιο εντυπωσιακούς αμπελώνες του νησιού. Είναι δύσκολο να τους περιγράψεις αν δεν δεις με τα ίδια σου τα μάτια, στα άγονα εδάφη της περιοχής τα αμπέλια με τόσο μεγάλες κλίσεις που έμοιαζαν κυριολεκτικά να αιωρούνται στην κορυφή κάθε υψώματος, θυμίζοντας αετοφωλιές. Ορισμένα από αυτά ήταν λες και προσεύχονταν ή ήθελαν να αγγίξουν τον ουρανό…
Πεζούλες ξερολιθιάς, κλήματα σε μορφή κύπελλου, παλαιοί αμπελώνες, υπεραιωνόβιοι και αυτόριζοι, που ομοιάζουν με μεγάλα κούτσουρα. Ευτυχώς, λόγω του απομονωμένου γεωφυσικού ανάγλυφου η φυλλοξήρα δεν μπόρεσε να τα αγγίξει στη μεγάλη καταστροφή του 1890. Εδάφη σχιστολιθικά που οι ντόπιοι ονομάζουν «καγιές», από μίγμα αργιλικών ορυκτών με μικροσκοπικούς κόκκους χαλαζία, ένας συνδυασμός που συντελεί στην υψηλή ποιότητα του Μοσχάτου σταφυλιού και αναμφίβολα χαρακτηρίζει τον τόπο ως «ευλογημένο».
Βλέποντας την παράδοση και την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας να μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, συνεχίζοντας να αποτελεί δείγμα νοικοκυροσύνης, μας δίνει ελπίδα για τη διατήρησή της και στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο νιώθεις σε αυτούς τους ιστορικούς αμπελώνες είναι η δύναμη και η ενέργεια της φύσης, μια αέναη πραγματικότητα, η οποία υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και αυτό είναι πραγματικά ένα μοναδικό συναίσθημα.
Κάπου μέσα στο λαχάνιασμα του υψομέτρου και των απότομων κλίσεων, στεκόμαστε για λίγο να πάρουμε μια ανάσα και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Αντιλαμβανόμαστε την αξία των ανθρώπων, όπως αυτά τα νέα παιδιά που παρέλαβαν τη σκυτάλη του αμπελουργού και αποφάσισαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο να διατηρήσουν παραδόσεις και αξίες αιώνων.
Η ορεινή αυτή περιήγηση συνεχίστηκε μέσα από μια περιοχή όπου τα αμπέλια σε κυκλώνουν από παντού και γινόμαστε κοινωνοί της μεγαλύτερης ιεροτελεστίας από αρχαιοτάτων χρόνων, αυτής του τρύγου. «Το καλό κρασί» έλεγαν οι παλιοί «φτιάχνεται στο αμπέλι» και είχαν απόλυτο δίκιο. Το κρασί έχει τη γεύση του αμπελώνα, του terroir, αυτό κάνει τη διαφορά, σμιλεύει τα χαρακτηριστικά του οίνου, τον πλάθει.
Η επιτυχία των «Αρχέγονων Εδαφών» 2022 του Συνεταιρισμού της Σάμου, είναι πως όταν γεύεσαι τη μεστή γεύση τους είναι σα να δαγκώνεις μια ρώγα φρέσκου και ώριμου μοσχάτου σταφυλιού. Αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό της ποιότητας των «Αρχέγονων Εδαφών».
ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ_ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ 2022
Χρώμα χρυσαφί με λεμονί ανταύγειες
Πολύπλοκη μύτη ανθέων, με αρώματα γιασεμιών και νυχτολούλουδων να πρωτοστατούν. Στο στόμα, η διακριτική του οξύτητα προσφέρει ιδιαίτερη δροσιά και ισορροπεί τέλεια τα έντονα φρουτένια αρώματά του. Ώριμο βερίκοκο, γλυκό του κουταλιού νεράντζι, έλαια εσπεριδοειδών, ροδάκινα, λουκούμι τριαντάφυλλο και μια απαλή μεταλλική αίσθηση με βοτανική υποψία όπως αυτή του χαμομηλιού, συνθέτουν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα μακράς επίγευσης. Χαμηλή στρεμματική απόδοση, πρόρωγος, άγριες αυθόρμητες ζυμώσεις.
Συνδυάζεται με ξεχωριστά πιάτα της δημιουργικής κουζίνας που μαγειρεύονται με παραδοσιακές συνταγές όπως: Αρνί λεμονάτο στο φούρνο αρωματισμένο με μυρωδικά της ελληνικής γης, ψητό κατσαρόλας με μέλι και πορτοκάλι, σμυρναίικα γεμιστά καλαμάρια, ψάρι πλακί,κ.α. Συνοδεύει ωστόσο άριστα και δημιουργίες της υψηλής γαστρονομίας, όπως φιλέ ο πουάβρ, μπλανκέτ ντε βω, πικάντικες γαρίδες με σκορδολέμονο και μαϊντανό, σολωμό με κρεμώδη σάλτσα ή σάλτσα τυριών.
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 10-12oC και αν το νιώσετε λίγο «κλειστό», αφήστε το λίγο στο ποτήρι να ανέβει ελαφρώς η θερμοκρασία του, ώστε να ξεδιπλώσει όλα του τα αρωματικά «προικιά».